Oroszország jelentősen korlátozta a légiközlekedést a fertőzéssel komolyan sújtott országok – Kína, Dél-Korea, Irán, Olaszország, Japán – vonatkozásában. Az érintett relációkból érkező járatok Seremetyevo-F terminálra érkeznek, ahol a gépek utasait kétlépcsős hőmérséklet-vizsgálatnak vetik alá, és gyorstesztet is elvégezhetnek. A tünetmentes tranzitutasok tovább utazhatnak. Március 7-étől nem engednek Iránból érkező külföldieket belépni Oroszország területére (tranzit céllal sem), kivéve a hivatalos küldöttségek, légiszemélyzet tagjait, valamint az oroszországi tartózkodási engedéllyel rendelkezőket.

Moszkva városi vezetése rendeletet adott ki, amely a fővárosba koronavírusos fertőzéssel érintett bármely országból érkezőknek – orosz és külföldi állampolgároknak egyaránt – kötelezően előírja a moszkvai egészségügyi hivatalnál (telefon: 8-495-870-45-09) történő bejelentést arról, hogy az illető mely országban, milyen időtartamon keresztül tartózkodott, illetve, az elérhetőségeit.

A Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból, Iránból, Franciaországból, Németországból és Spanyolországból az országba érkezők, továbbá, az oroszországi belépést megelőző két hétben az ezen országokba látogatók számára 14-napos kötelező házi karantént írnak elő. A karantént megsértőkkel szemben büntetőjogi szankciókat foganatosítanak.

Oroszországban a koronavírus járványügyi helyzet alakulása fényében mérlegelik az egyes nemzetközi rendezvények megtartását vagy lemondását/elhalasztását.

Az orosz fogyasztóvédelmi és népjóléti hatóság (Roszpotrebnadzor) aktuális információkat tesz közzé honlapján a nemzetközi és hazai epidemiológiai helyzetről, orosz nyelven: https://www.rospotrebnadzor.ru/region/korono_virus/epid.php.

 

Az Oroszországi Föderációban ideiglenesen tartózkodó magyar állampolgárokat kérjük, regisztráljanak konzuli védelemre a https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/ linken!

Hatékonyan csak a regisztrált magyar állampolgárokat tudjuk közvetlenül is tájékoztatni, az oroszországi tartózkodásukat érintő fontos fejlemények felmerülése esetén.