Oroszország 2020. augusztus 1-jétől újraindítja a nemzetközi légi személyközlekedést Moszkva, Szentpétervár és Rosztov városokból.

A döntés értelmében egyelőre három ország (Nagy-Britannia: London; Törökország: Isztambul, Ankara, illetve – augusztus 10-től – Antalya, Bodrum, Dalaman; valamint Tanzánia) lesz elérhető az orosz repülőterekről, az országok listája azonban a későbbiekben, várhatóan bővülni fog.

A fenti döntés - a jelenleg az utazási korlátozásokkal és átszállási lehetőségekkel kapcsolatban rendelkezésünkre álló információk alapján -, Londonon keresztül állandó hazatérési lehetőséget teremt az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárok számára.

A leírtakkal kapcsolatban nyomatékosan felhívjuk a figyelmet az alábbiakra:
- Nagy-Britannia az Oroszországból érkező személyek tekintetében 14 napos karanténkötelezettséget ír elő, a részletes szabályokról valamint a tranzitálás lehetőségéről kérjük, hogy Magyarország londoni Nagykövetségének (london.mfa.gov.hu), valamint a brit kormány weboldalának (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors) felkeresése után, egyénileg tájékozódjanak!
- Oroszországból a továbbiakban is kizárólag az utazhat ki, és az országba csak az utazhat be, akinek erre eddig is joga volt. A fenti döntés nem jelenti a határok megnyitását, vagy az eddig érvényben lévő utazási korlátozások eltörlését!
- A beutazás ill. tartózkodás feltételei szempontjából ugyanez igaz Nagy-Britanniára, illetőleg az Európai Unió tagállamaira is.
- A Magyarországra történő beutazás részletes szabályait (esetleges negatív COVID-teszt, karantén, stb.) a koronavirus.gov.hu weboldalon, valamint a Konzuli Szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu) követhetik nyomon.

A Törökországon keresztül történő hazajutást jelenleg - a bizonytalan és bonyolult továbbutazási lehetőségek miatt - nem javasoljuk. Amennyiben mégis ezt az útvonalat választják, kérjük, hogy az isztambul.mfa.gov.hu, illetőleg ankara.mfa.gov.hu weboldalakon elérhető törökországi külképviseleteinknél tájékozódjanak a lehetőségekről és feltételekről.

Forrás: Magyarország Moszkvai Nagykövetségének honlapja (https://moszkva.mfa.gov.hu/news/augusztus-1-jen-reszlegesen-ujraindul-oroszorszagbol-a-nemzetkoezi-legi-szemelykoezlekedes)