Oroszország a koronavírusos járványhelyzet miatt 2020. március 16-án nulla órától korlátozza a légiközlekedést az EU minden tagállamával, valamint Svájccal és Norvégiával. Kizárólag a moszkvai Seremetyevo-F terminál használatát engedélyezi majd, minden egyéb város és reptér szüneteltetni fogja az európai járatok fogadását és indítását. Kivételt képeznek azok a charterjáratok, amelyeket az EU-tagállamok, illetve Oroszország állampolgárainak hazaszállítása céljából indítanak.

Az intézkedés a WizzAir oroszországi (Moszkva, Szentpétervár, Kazan) járatait is érinti. Kérjük, hogy az utazók a változásokról és lehetőségekről tájékozódjanak a légitársaságnál. A korlátozás miatt esetlegesen lejáró vízumaik meghosszabbítása ügyében vegyék fel a kapcsolatot az orosz idegenrendészeti hatósággal vagy a repülőtéri konzuli pontokkal. Mivel a Szentpétervárra és Leningrád megyére kiadott e-vízumok nem hosszabbíthatók, és Oroszország más területére sem jogosítanak belépésre, kérjük, hogy az ilyen vízummal rendelkezők, szükség esetén, lépjenek kapcsolatba a Főkonzulátussal

Az orosz kormány döntése alapján, 2020. március 15-én 0:00 órától korlátozzák a szárazföldi határátkelést is: a Lengyelországgal (Kalinyingrád) és Norvégiával közös határszakaszon külföldi állampolgároknak nem engedélyezett a belépés az ország területére – belorusz állampolgárok, hivatalos delegációk tagjai, és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek kivételével.

Bármilyen kérdés esetén moszkvaiszentpétervárikazani és jekatyerinburgi misszióink készek tájékoztatást nyújtani.