Az „Oroszország nem csak Moszkva: befektetési lehetőségek az orosz régiókban” c. esemény célja a vidéki oroszországi beruházási környezet, az orosz befektetési projektekhez elérhető finanszírozási és támogatási formák bemutatása volt olyan magyar vállalatok számára, amelyek az exporton túl oroszországi vállalatalapításban, gyártás kihelyezésében is komolyan gondolkoznak.

A rendezvényre közel 80 cég képviselője regisztrált, végül az előadókkal és a szervezőkkel együtt 85-en vettek részt.

 

Egy lépéssel az export után: beruházások Oroszországban

A rendezvényt megnyitva Konkoly Norbert nagykövet köszöntőjében méltatta az eddigi magyar beruházások sikereit. Szekeres István, az MKIK magyar–orosz tagozatának elnöke az Oroszországban egyre aktívabb magyar gazdasági jelenlétről, és az oroszországi régiókkal való egyre szorosabb együttműködésről beszélt. Nagy Mátyás, a moszkvai KPMG projektvezetője azokra a főbb lépésekre hívta fel a figyelmet a vállalati döntéshozók számára, amelyek elengedhetetlenek az orosz piaci stratégia kidolgozásához és végrehajtásához. További magyar előadóként Griljov Róbert, az EXIM moszkvai képviseletvezetője mutatta be azokat a szolgáltatásokat, amelyeket Oroszországban megvalósuló projektek esetében tud nyújtani az EXIM. Jenei Gábor, a HEPA Támogatáskezelési igazgatója részletesen bemutatta az ügynökség külpiaci növekedési támogatását, amely nagy segítséget nyújthat a beruházni szándékozó magyar cégek számára. Előadásában külön kiemelte, hogy a már lezárult külpiaci növekedési támogatásra a C komponensű országok tekintetében az USA után az Oroszországban tervezett beruházások megvalósítására érkezett a legtöbb igény.

 

Fókuszban a régiók – hol fektessünk be Oroszországban?

Orosz részről négy régió (Kaluga megye, Voronyezs megye, Leningrád megye és Orenburg megye) beruházásokért felelős kormányzati képviselői mutatták be régiójuk vonzó beruházási környezetét.

Kaluga megye –Vlagyimir Potyemkin, Kaluga megye kormányzó-helyettese elismerően beszélt a magyar Sanatmetal obnyinszki gyárának tevékenységéről. Pjotr Aldakov, Kaluga megye Moszkvai Képviseletének beruházásokért felelős szakértője pedig Moszkva város közelségét és az így elérhető, nagyméretű fogyasztói piac jelentette előnyöket részletezte.

Orenburg megye – Gyenyisz Goncsarov, Orenburg megye Gazdaságfejlesztési, Beruházási, Turisztikai és Külkapcsolati minisztere előadásában megjegyezte, hogy Magyarország az egyik fő európai kereskedelmi partnerük. Orenburg megye és Magyarország kereskedelmi forgalma 80 millió USD-t tett ki 2019-ben. A megye rendkívül jó mezőgazdasági és éghajlati adottságokkal rendelkezik. Így például a betakarított búza mennyiségben, illetve a napenergia termelésben első helyen van az oroszországi régiók között.

Leningrád megye – Oleg Konovalov, Leningrád megye Külkapcsolati Bizottságának elnöke beszédében kiemelte, hogy a beruházási rangsort tekintve Leningrád megye a tíz legfejlettebb befektetési régió közé tartozik Oroszországban. A fejlett ipari környezet, és a tengeri kikötők előnye ösztönzőleg hathat a külföldi beruházók számára.

Voronyezs megye – Viktor Bogatikov, Voronyezs megye Gazdaságfejlesztési Minisztériumának Beruházási Projektek Felügyeletéért és Támogatásáért felelős osztályvezetője prezentációjában bemutatta Voronyezs megye mezőgazdasági adottságait, amelyek elsősorban a külföldi agráripari befektetők számára lehetnek figyelemre méltók. A megye talajának közel 80%-a feketeföld (csernozjom), ez a világ legjobb minőségű talajtípusa. A megye fejlett ipari parkokkal, speciális gazdasági övezetekkel kívánja ösztönözni a külföldi beruházók gyártási lokalizációját.

A magyar résztvevők mind a kkv-, mind a nagyvállalati szektort képviselték számos iparágból.

A regisztrált cégképviselők és az eseményen megjelentek magas száma jól tükrözi a reláció és a külföldi tőkebefektetések iránti érdeklődést.

 

Az előadások anyagait az alábbi honlapcímen érhetőek el:

https://mkik.hu/hirek/oroszorszag-nem-csak-moszkva-befektetesi-lehetosegek-az-orosz-regiokban-cimu-online-konferencia 

Forrás: Magyarország Moszkvai Nagykövetsége: https://moszkva.mfa.gov.hu/news/oroszorszag-nem-csak-moszkva-befektetesi-lehetosegek-az-orosz-regiokban-news