Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  2018. május 24-én részt vett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, ahol felszólalt a „The Future of the Economy: Education as an Area of Investment” panelbeszélgetésen. Miniszter úr a nap folyamán kétoldalú megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel,  Alekszandr Antic szerv energetikai és bányászati miniszterrel, Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Kirill Komarov Roszatom vezérigazgató-helyettessel , valamint Alexej Iszjakinnal, az AirBridge Cargo elnökével. Miniszter úr látogatása során sikerült megállapodni a Gazprommal a Magyarországra irányuló gázszállítások jövő évi mennyiségéről és áráról, illetve megkezdődtek az egyeztetések a 2020-as szállításokról is.

 

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte a magyar vállalatok számára, hogy az orosz-magyar kétoldalú kereskedelmi forgalom a tavalyi éves 30 százalékos növekedését követően már az idei év első két hónapjában is több mint 11 százalékkal bővült, és február végén kis híján elérte az 1 milliárd eurót.

 

"Ez azt mutatja, hogy az európai uniós szankciók és az orosz viszontintézkedések okozta jelentős kereskedelmi forgalom-visszaesést követően megindult a növekedés, újabb magyar vállalatok jutnak exportlehetőségekhez. Most a gyógyszeripar és a gabonatermékek exportja húzza a kivitel növekedését" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyal