• Санкт-Петербург

    Приветствуем Вас на сайте Генерального консульства Венгрии в Санкт-Петербурге

Tisztelt Látogató!

Magyarország és a magyarok a város alapítása óta jelen vannak Szentpéterváron. A tokaji bor már Nagy Péter udvarában is ismert és megbecsült ital volt. A 19. században Zichy Mihály grafikái örökítették meg a cári udvar mindennapjait. Olyan nagy nevű művészek, mint Liszt Ferenc és Bartók Béla koncerteztek a városban. A 21. század elején a megélénkülő gazdasági együttműködés jeleként a magyarországi OTP Bank, a Richter Gedeon és az EGIS gyógyszergyár, a Robinson Tours és az 1000 út utazási iroda, valamint a Vertesz elektronikai cég nyitott képviseletet Szentpéterváron. Évről évre egyre többe utaznak Szentpétervárról és környékéről Magyarországra pihenni, főleg a gyógyfürdőkbe, s a magyar turisták, ha Oroszországba utaznak, elsősorban Szentpétervárt keresik fel. A magyar zenészek rendszeres résztvevői a szentpétervári kulturális fesztiváloknak, minden évben vendégszerepel egy magyar színház a városban, és a szentpétervári színházakat is gyakran üdvözölhetjük Magyarországon. Nagy örömünkre a Szentpétervári Állami Egyetemen tanítják a magyar nyelvet.

A Szentpéterváron megrendezésre kerülő jelentős nemzetközi tanácskozásokon (májusban jogi fórum, júniusban gazdasági fórum, decemberben kulturális fórum) Magyarország évről évre magas szinten képviselteti magát. Az együttműködés erősítésének szándékával Budapest és Szentpétervár 2015 decemberében, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és Szentpétervár pedig 2016 márciusában írt alá együttműködési megállapodást.

Reméljük, hogy a honlapunkon található információkat a kedves látogató hasznosnak találja, s meghozza a kedvét a - magyaroknak a szentpétervári, a szentpéterváriaknak a magyarországi – látogatáshoz.